Jij bent al machtig

Velen streven naar macht in deze wereld. Is het niet de macht over andere personen, dan wel de macht om situaties te controleren. De macht om de wereld naar je hand te zetten is een erg aanlokkelijk idee.
Wanneer ik zeg dat je controle over de wereld nogal beperkt is en tegelijkertijd een betere wereld bij jezelf begint klinkt dat ontzettend cliché. En toch is het naar mijn idee een waarheid als een koe.

Jij bent machtig van nature. Daarmee doel ik niet op de macht over de wereld, over situaties, over andere mensen. Want dingen buiten jou veranderen kost ten eerste heel veel energie en ten tweede is het nauwelijks mogelijk. Nee, jouw macht ligt niet in het veranderen van de wereld maar in het veranderen van jouw kijk op de wereld waardoor jij hem anders gaat waarnemen. Anders gaat ervaren. Andere dingen mee gaat maken. Er zelfs wonderen gebeuren.
Het is de macht over jouw gedachten en daarmee jouw belevingswereld.

Wat er ook buiten jou gebeurt; hoe jij denkt is hoe jij projecteert. Dat wil zeggen; jij ziet zoals jij denkt. Ga maar eens na; meerdere mensen zien een ongeluk voor hun ogen gebeuren. Wanneer ze naderhand worden ondervraagd zullen er overeenkomsten in de getuigenverslagen zitten maar even zoveel verschillen. De verslagen zullen details bevatten die sterk van elkaar verschillen. Reden hiervoor is dat hun focus verschilt. Die focus is afhankelijk van hoe iemand denkt.

Jij kan de wereld dan ook met moeite neutraal bekijken. Er is altijd sprake van een referentiekader, een focuspunt. Je hebt echter wel de macht te bepalen welke kleur jouw referentiekader heeft. Wil jij de wereld bekijken door een roze bril die staat voor liefde, gemoedelijkheid, vriendelijkheid, verbinding, samenwerking? Of een grijze bril die staat voor angst, schaarste, agressie, individualiteit? Je zal zien dat de kleur bepaald hoe je tegen dingen aankijkt. En hoe je tegen dingen aan kijkt bepaald hoe je je voelt. Hoe je je voelt bepaald hoe je reageert. Hoe je reageert invloed heeft op anderen.
Zie hoeveel macht jij hebt!

Dus wat wordt het? De roze óf de grijze bril?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s