Het ego temmen?

Heb jij regels nodig? Beperkingen en verplichtingen om liefdevol met je medemens om te gaan?
Zou je stelen als het mocht? Het antwoord is ‘nee’. Als het mocht zou het geen stelen zijn. Dan zou het simpelweg lenen, krijgen of delen heten.
Zou jij een ander beschadigen als er geen wet was die dit tegen hield? Of misschien moet ik de vraag anders stellen; denk je dat er zonder wet die iemand niet toestaat een ander te beschadigen meer geweld zou zijn? Maakt het inkaderen en strafbaat stellen van bepaalde handelingen ons wereld veiliger of zullen geweld en pijn even zo goed aanwezig zijn omdat het in de menselijke aard zit?
Wanneer het om het even is, is het dan niet handiger om ‘de aard van het beestje’  eens grondig onder de loep te nemen? Misschien zelfs bij jezelf te beginnen en je tegelijkertijd verantwoordelijk voelen voor een ander.
Dat jij niemand beschadigd betekend niet dat het je niet raakt wanneer een ander dat wel doet. Wanneer een ander jouw broeder of zuster,  geweld aan doet raakt dit jou ook gezien de verbondenheid die jij ontkent. Het raakt zelfs de geweldpleger zelf. 
Het kan je misschien niets schelen omdat je de verbondenheid die er wel is diep hebt weggestopt maar dat betekend niet dat je er geen schade van ondervindt. Wat jouw medemens schaadt, schaadt jou ook.
Nu begrijp ik wel dat je niet de hele wereld kunt redden. Maar wat je wel kunt beseffen is dat jouw gedachten, en als gevolg daarvan jouw acties heel jouw wereld beïnvloeden. Het cliché ‘voor een betere wereld begin je bij jezelf’ kan je maar beter afstoffen en in de praktijk gaan brengen want dat is wat de wereld hard nodig heeft wil ze ook voor jou leefbaar blijven. 
Deze boodschap geldt voor iedereen. Van timmerman tot accountant, van minister tot politieagent.
Dus wil jij in een wereld leven waar steeds hardere maatregelen nodig zijn om de ‘aard van het beestje- oftewel ego’ te temmen dan moet je vooral jouw ego de leiding geven over je bestaan. Geloof je dat verbinding de weg tot liefde is besef dan dat jouw ego angstig is en niet getemd moet worden maar gerustgesteld. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s